O asociaţie culturală a iniţiat un proiect în cadrul căruia încurajează oamenii să doneze bani pentru repararea acoperişului Memorialului Revoluţiei din Timişoara, care funcţionează într-o clădire veche, astfel că plouă înăuntru, fiind necesară o sumă de aproximativ 500.000 de euro.
Preşedintele Asociaţiei Culturale Contrasens, Dana Sarmeş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că timp de o lună, până în data de 20 noiembrie, se va derula proiectul de artă “MAD(e) in Romania”. În cadrul evenimentelor care vor avea loc, vizitatorii vor fi încurajaţi să doneze sume de bani care vor merge în conturile Memorialului Revoluţiei din Timişoara, cu scopul reparării acoperişului, aflat într-o stare avansată de degradare, scrie
Mediafax.
“Acoperişul Memorialului Revoluţiei este foarte afectat. Noi facem un proiect de artă şi mediatizăm situaţia de acolo, fondurile fiind strânse de Memorialul Revoluţiei. În proiect sunt implicaţi artişti importanţi, iar în cadrul evenimentul pe care le vom organiza, îi vom încuraja pe vizitatori să doneze pentru repararea acoperişului. Acoperişul trebuie reparat pentru că este vechi, plouă în interior. Acolo se găseşte un patrimoniu material adunat de aproape 30 de ani. Noi vom organiza şi o minilicitaţie de artă, iar banii vor rămâne Memorialului Revoluţiei”, a afirmat Dana Sarmeş.
Preşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara, Traian Orban, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că suma necesară reparării acoperişului se ridică la aproximativ 500.000 de euro.
“Când plouă, stăm cu găleţile în pod. Le golim şi le punem la loc. Am primit clădirea în anul 2012, dar de la preluarea clădirii, fostă cazarmă, nu am mai primit bani pentru refacerea ei, ci doar pentru buna funcţionare a Memorialului Revoluţiei. Tot timpul a plouat înăuntru. La început mai puţin, dar acum avem probleme serioase şi trebuie reparat, sunt ţigle vechi. Şi ferestrele sunt vechi. Cred că suma necesară pentru repararea acoperişului ar fi de 500.000 de euro, dat jos acoperişul şi realizat altul, trebuie şi izolat. Este imperios necesar să reparăm acoperişul. Au loc infiltraţii şi se poate deteriora arhiva. Tot ce am reparat la primul etaj este în pericol de a fi deteriorat. Aici se află singurul patrimoniu despre Revoluţia din România, este singurul Memorial al Revoluţiei din România. Iniţiatorii proiectului sunt nişte oameni cu suflet care doresc să ne ajute. Mai rămân decidenţii politici să se sensibilizeze”, a afirmat Traian Orban.
Memorialul Revoluţiei din Timişoara îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, aflată pe str. Oituz, pe care a primit-o în anul 2012 de la Ministerul Apărării Naţionale.
Între timp, Consiliul Judeţean Timiş şi-a propus să realizeze un muzeu al Revoluţiei în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii, în fosta garnizoană. În acest moment se fac demersurile privind preluarea clădirii de la minister.
“Noi ne dorim să se realizeze cât mai repede, astfel încât să demarăm proiectul în regim de urgenţă, iar anul 2021 să ne prindă cu un muzeu al Revoluţiei în funcţiune”, afirma, în această vară, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.
Muzeul Revoluţiei ar urma să fie amenajat cu bani de la Ministerul Culturii.